2022.10.01. Megemlékezés a magyar katonai ejtőernyőzés megalapításáról

Megemlékezés a magyar katonai ejtőernyőzés megalapításáról

 

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége 2022. október elsején tartotta hagyományos – koszorúzással egybekötött – megemlékezését az első magyar katonai ejtőernyős alakulat hivatalos megalapításának évfordulóján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) díszudvarán elhelyezett emléktáblánál.

A megemlékezésen jelen voltak Szövetségünk tagjai, köztük egykor az alakulatban szolgált Patuzzi Károly ejtőernyős szakaszvezető leszármazottai: leánya, unokája és dédunokái. Együttműködő partnerünk a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség tagjai is részt vettek a rendezvényen.

dr. Töll László ezredes, a HIM parancsnoka a magyar katonai hagyományok megőrzésének fontosságára, a magyar katona haza iránti elkötelezettségéről és az emlékezésnek a mai kornak szóló üzenetéről beszélt.

Gáll Gábor vetítettképes előadásban idézte fel az első magyar katonai ejtőernyős alakulat történetét és annak tevékenységét.
Ezt követően dr. Töll László és a MEBSZ elnökségének tagjai helyezték el az emlékezés koszorúit a HIM díszudvarán lévő emléktáblánál, ahol a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület hagyományőrzői és honvéd kadétok adták a díszőrséget.
Október hatodika közelségére való tekintettel, követtük azt a hagyományt, hogy a múzeum udvarán a 13 aradi vértanú és Batthyány Lajos mellszobrainál hajtottunk fejet a mártírok emléke előtt.

 

 

Szöveg és fotók: MEBSZ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*