Emlékezés Garábi Tiborra, az első pécsi ejtőernyős kör vezetőjére

Emlékezés Garábi Tiborra, az első pécsi ejtőernyős kör vezetőjére

Garábi Tibor 1934.12.23-án született Pécsett. Rádióból és az utcai hirdetésekből „Fiúk, lányok legyetek ejtőernyősök” értesült, hogy hol, hogyan lehet jelentkezni ejtőernyősnek. Tettyei barátaival – Schnell János, Kerner Frigyes, Nagy Gyula, Talló László, Laklia (Lévai) József, Cser György – jelentkezett ejtőernyősnek.
Oktatójuk Kovács László II. világháborús ejtőernyős katona volt. Egy gyakorló ernyőn tanulták a hajtogatást. A torna termi kiképzés kemény volt, itt sokan lemorzsolódtak mert nem merték megcsinálni a szaltót, tigrisbukfencet és a magasból való földet érést. Tibor jó tornász volt neki nem okozott nehézséget a gyakorlatok elvégzése. Az ejtőernyős kiképzés fél évig tartott.
1951.12.07-én ugrott először. Nem emlékszik semmi különlegesre az első ugrással kapcsolatban: „kiugrottam és kész”.
Az első ugrást valamiért nem a reptérre hajtották végre, hanem a jelenlegi „szellemváros” területére (Pécs. Kanizsai Dorottya utca) szántóföldre.

1952-ben Sárszentmihályon elvégezte az ejtőernyős oktatói iskolát, amely egy hónapig tartott. Az iskola vezetője Tóth Jenő II. világháborús ejtőernyős főhadnagy, helyettese Trombitás főhadnagy volt. A kiképzés katonai körülményeknek és elvárásoknak felelt meg. Pécsről Laklia (Lévai) József és Tibor vett részt az oktatáson. A tizedik ugrás kézi nyitású „kézi” zuhanó” ugrás volt. Az iskolát mindenki jó eredménnyel fejezte be mindenki megkapta az oktatói minősítést, 1952-ben ő lett az első pécsi ejtőernyős kör (akkoriban még nem klubnak nevezték) vezetője. Ejtőernyős üzemek alkalmával többször volt ugrató parancsnok. Jó barátja volt Dézsi Gábor budapesti oktató, akivel jól megértették egymást az ejtőernyős üzemek levezetésében. Szeretett ugrani, élvezte a kirohanásokat a gépajtón, szeretett zuhanni, élvezte a szabadságot a teret a kinyílt világot maga körül a levegőben. Sérülésre nem volt. Egyik ugrásánál „belefeledkezett” a zuhanás közbeni nézelődésbe. Látta hogy már túl alacsonyan van ezért azonnal „hasernyőt” nyitott és 5-6 másodperc múlva földet ért. Ekkor tudatosult benne, hogy milyen alacsonyan nyitott. Biztonsági nyitókészülék akkor még nem volt. Összetartó, baráti, vagány csapat tagja volt. Ugrás után mindig a dömörkapui turistaházban beszélték meg egy pár sör mellett az ugrások élményeit.

1953-ban részt vett az I. Ejtőernyős Nemzeti Bajnokságon. A pécsi csapat a 600 méteres célbaugrásban második helyen végzett. A célkör átmérője 100 méter volt. A csapat tagjai: Garábi Tibor, Laklia (Lévai ) József, Pozsonyi Imre, Matiz Imre, az edző Pruha József volt.
A 12 fős járőrversenyen Pécs csapata 3. helyezést ért el. A csapat tagjai: Garábi Tibor, Laklia (Lévai ) József, Pozsonyi Imre, Matíz Imre, Illés Mátyás, Nagy János, Dudás Imre, Petkes György, Nagy Gyula, Ivanics József, Némedi Mihályné és Talló László, edző Pruha József.
1953-ban a szeniorok korosztályában célba ugrásban 3.helyezést ért el. Ugrott 250 méterről pécsi repülőnapon és a kaposújlaki reptér avatásán is.

 

1954-től 1956-ig volt sorkatona, de nem ejtőernyős alakulatnál. Leszerelése után 1957-ben ugrott utoljára ez volt az 50. ugrása. Megismerkedett a későbbi feleségével, aki nem egyezett bele abba, hogy tovább ugorjon, igy abbahagyta az ejtőernyőzést.
Fájt a szíve az ejtőernyős ugrásáért, de már nem ment ki a reptérre ejtőernyős ugrást nézni és nem is érdeklődött utána.

2012-ben sikerült kapcsolatot – ekkor ismertük meg mi fiatalok– létesíteni Tiborral.
Ettől kezdve az éves MEBSZ találkozóinkon részt vett és vele egykorú barátaival – Nagy Imrével, Bayer Andorral emlékeztek ejtőernyős ugrásaikra. Tibor egyedül élt, felesége korán meghalt, gyermekeivel tartotta a kapcsolatot. Minden évben két-három alkalommal meglátogattam, ejtőernyős emlékeiről felvételt készítettem. A pécsi ejtőernyőzés 70.évfordulójának ünnepségén még ott volt, korának megfelelő egészségi állapotban. 88.születésnapján beszéltem vele utoljára.
Garábi Tibor haláláról 2023.08.04-én értesültem.

Nagy László
a MEBSZ pécsi tagszervezetének vezetője

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*