2023.08.04. Székesfehérvári megemlékezés

Egykori ejtőernyős alakulatra emlékeztek

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségével és a Magyar Honvédséggel közösen emlékezett Székesfehérváron a Vásárhelyi úti emlékműnél az egykori 62. önálló ejtőernyős zászlóaljra.

 

Hajnal István ezredes


Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese (aki maga is aktív ejtőernyős) beszédében felidézte az alakulat történetét az 1949-es megalakulástól a megszűnésig, 1954-ig, és beszédét így fejezte be:
„A zászlóalj ugyan megszűnt, mint megannyi másik azóta, de az ejtőernyős szellemiség soha. Maradtunk, maradunk mindig, akikre mindig lehet számítani. Az ejtőernyősök mindenhol a világon a fegyveres erők, katonai szervezetek elitjéhez tartoznak. Ezt az állítást a Magyar Honvédség – és jogelődjei – szervezetében szolgálatot teljesítő ejtőernyősei csak megerősíteni tudják mindennapi tevékenységükkel ugyanúgy, mint kiképzési, vagy műveleti területen végzett feladatellátásukkal. Mindannyian, akik valaha megtapasztaltuk azt a semmihez se fogható érzést, amit az ejtőernyőzés nyújt, tudjuk, hogy olyan pozitív motivációként hat a mindennapi tevékenységre, amely belülről készteti az egyént, hogy az élet minden területén törekedjen a maximalitás elérésére. Én azt kívánom, hogy ez az érzés örökre maradjon Önökben, vezesse továbbra is Önöket az életük minden területén. Ehhez kívánok további sok sikert, erőt és egészséget!”
A résztvevők a megemlékezés koszorúit és virágait helyezték el az emlékműnél. dr. Boda József ny. nb. vezérőrnagy a MEBSZ Tanácsadó Testületének elnöke és Juhász József ny. ezredes, aki a kezdetekor századparancsnokként szolgált az ejtőernyős zászlóaljnál valamint a MEBSZ pécsi és veszprémi tagjai is fejet hajtottak az emlékműnél.


dr. Boda József ny. nb. vezérőrnagy, Hajnal István ezredes és Juhász József ny. ezredes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*