2023.11.22. Ifjúsági világbajnok a Budapesti Tagszervezet novemberi klubnapján

2023.11.22. Ifjúsági világbajnok a Budapesti Tagszervezet novemberi klubnapján

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének /MEBSZ/ november havi klubnapján – 2023. 11. 22-én – a Stefánia Palotában rendkívüli beszámolót hallhattunk. Közvetlen az ejtőernyőzéssel kapcsolatban ismerkedhettünk meg valami igencsak új stílussal. Miként a technikai sportokban is egyre inkább tért hódít a „Mesterséges Intelligencia”, ez az ejtőernyős sportot sem hagyhatja ki, korának megfelelő átalakulás nélkül. Ez a SZÉLCSATORNA, vagyis a SZABADESÉS SZIMULÁTOR.

Az igazán nagy sikert arató video beszámolót, az ország legfiatalabb világbajnoka FEITH MÁTÉ tartotta.

 

Mindannyiunk számára újdonságokkal ismerkedhettünk meg. 2005-ben helyezték üzembe az első modern szélcsatornát, 2018-ban épült az első 5 méternél nagyobb átmérőjű, 300 km/h szél előállítására volt képes, ami relatíve egyenértékű lehet egy 4000 méterről történő ejtőernyős ugrással. Jelenleg a világon 252 szélcsatorna található. A katonaság használatában lévő kiképző eszközökről, csak feltételezéseink lehetnek. Hiszen az „MI” felhasználásában jóval a civil szféra előtt járnak. A fejlődés során kialakult az indoor skydivig sportág. Feith Máté ifjúsági világbajnok nem kis eredményeket mondhat magáénak. A freestyle szakágban versenyzik és jeleskedik. Ezzel 10 éves korában ismerkedett meg, azóta is lelkiismeretesen erős akarattal végzi ezeket a fantasztikus gyakorlatokat.

Mint mondta, hogy „teljesen beszippantott a sport”. Élete első nemzetközi versenyén 2020-ban a „The Wind Games-en” az ifjúsági kategóriában a „Solo Junior Freestyle-ban” bronzérmet ért el. Mivel újszerűség és érdekesség a sok más technikai sporthoz viszonyítva, hogy a gyakorlatok végrehajtása zenei kísérettel történik. A szerzői jogdíjak bonyolultsága miatt a zenét edzője szerezte, és nem kis meglepetésünkre az éneket az ifjú versenyző adta elő. Természetesen felvételről, és angolul.

A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play díjjal tüntette ki Mátét, mert egy verseny alkalmával technikai hiba miatt egy szingapúri versenyzőt leminősítettek és ő az eredményhirdetéskor felhívta a dobogóra. A Magyar Ejtőernyős Szövetség az „Év ifjúsági sportolója – 2022” elismerésben részesítette Mátét.

 

Jelentős előnnyel sikerült megnyernie, 2023-ban a 4th FAI Indoor Skydiving világbajnokságot Solo Junior kategóriában.

Az ifjú bajnok eddig ötven igazi ejtőernyős ugrást hajtott végre. „Az átélt élményei alapján szeretne ejtőernyős versenyeken is elindulni. Nagyon szeretné mélyebbre ásni ismereteit az ejtőernyőzés csodás világában” mondotta. 2024-ben a The Wind Games VB újra kiírásra került, ha lehetősége engedi, szeretne indulni. Távlati célja, hogy kétszeres junior világbajnok lehessen 2027-ben.

Rendezvényünk végén hasznos információkat cserélhettünk és jövőre egy kihelyezett összejövetelt tervezünk a Csepelen a Skyward szélcsatornában.

További sikereket kívánunk az ejtőernyőzés/szélcsatornázás ifjú bajnokának!

Szöveg: Pusztaházi István
Fotó: Fehér Miklós

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*