2023.11.09-12. UEP kongresszus

Az Union Européenne des Parachutistes (UEP)
31. kongresszusa
Görögország, Thesszaloniki

Az UEP előző évi kongresszusán tett vállalásnak megfelelően Görögország (Pánhellén Különleges Erők Szövetsége) volt a házigazdája a veterán ejtőernyősök kongresszusnak. Jóllehet sokáig októberi időpont volt megadva végül áttolódott novemberre a dátum.

A MEBSZ delegációját dr. Sipos István alelnök és dr. Zöllei Zoltán alkotta.

Már az elindulás sem sikerült a tervezett időpontban, mivel az Air Serbia légitársaság ATR-72-es repülőjének „kis műszaki” problémája miatt több mint két órát várakoztunk a gépben. Még szerencse, hogy a csatlakozás négy óra múlva volt, így legalább Belgrádban kevesebb volt az üresjárat.

A görögök által megküldött program sem volt szokásos: nem a fővárosban, hanem Thesszalonikiben tartották, nem volt megnyitó ünnepség, és egyetlen katonai alakulatot sem látogattunk meg.

A tavalyi konferencián döntöttünk úgy, hogy a szerbiai veterán ejtőernyős szervezet lehetőséget kap a bemutatkozásra. Erre november 10-én reggel került sor. Jelesije Radivojevic ny. dandártábornok mutatta be a 63. ejtőernyős dandár veteránszervezetét, melynek vannak tagjai a volt jugoszláv utódállamokban is nemcsak Szerbiában. A delegáció tagja volt Vidoje Kovacevic ny. ezredes, és Jovan Culibrk ortodox püspök, aki a dandárnál kapta meg ejtőernyős képzését.

Görögországi rendezvény nélkülözhetetlen eleme a gazdag történelmi múlt bemutatása, és ez most sem volt másképp. Másfél órás buszozás után a verginai királyi sírok földalatti múzeumát (a világörökség része), majd az attól nem messze lévő nemrég megnyílt modern múzeumot, amely az egykori makedón királyság fővárosának állít emléket – tekintettük meg. Már ekkor jelentős késést sikerült összehozni, így a megkésett ebédre a veriai tiszti klubban került sor, amit a delegációk, a főtitkár és az új pénztárnok előadása/beszámolója követett. Magyar részről az elmúlt egy év legfontosabb eseményeiről adtunk tájékoztatást és vázoltuk az UEP működését hatékonyabbá tevő javaslatainkat. (Ez összecseng a már tavaly tett javaslatunkkal pl.  legyen önálló honlapja az UEP-nek).

Magyar részről támogattuk azt a német felvetést, hogy az UEP alapszabályát alaposan át kell dolgozni. (Az eddigi egyetlen módosítás magyar javaslatra történt 2007-ben, amikor még a hidegháborús időkben megalkotott, korábban csak nyugati országokat tömöríti szervezet alapszabályában a „szabad világ” kifejezést használta, és ezt töröltettük).

Eldőlt a következő három konferencia helyszíne: jövőre a bajorországi Altenstadtban (a német ejtőernyős iskolában), 2025-ben Lengyelországban (Gdansk vagy Krakkó) és 2026-ban Spanyolországban, Murciában lesz a kongresszus.

Az UEP 2024-es ejtőernyős versenyének megrendezését Franciaország vállalta, a helyszínről és az időpontról 2024 első negyedévében tudnak tájékoztatást adni.

November 11-én szombaton – miután a tisztiklubban megittuk a reggeli kávét – buszos városnézéssel indítottuk a napot. Ezt követően a zeitenliki katonai temetőbe mentünk, ahol az első világháború befejezésére emlékeztünk (Armistice Day). Görögország legnagyobb katonai temetőjében mintegy 20000 görög, olasz, francia, brit, orosz, szerb katona és bolgár hadifogoly nyugszik.  A város, valamint a Thesszalonikiben lévő konzuli képviseletek és az UEP koszorúit minden egyes emlékműnél az érintett ország és Görögország himnuszának eljátszása után kerültek elhelyezésre.

A záróünnepségre és az elnökség és az UEP zászló átadására a tisztiklub dísztermében került sor. Ez sem a szokott „UEP-es formában” zajlott le: egy professzor görögül felolvasta „Európai filhellénizmus és a görögök harca” című eposzát, majd a görög szervezők megköszönték a szponzorok támogatását. A város polgármesterén túlmenően – eddig soha meg nem történt módon – két helyi politikus – „természetesen” csak görögül és tolmácsolás nélkül – lendületes beszédet mondott.

Ezt követte az UEP zászló átadása Hans-Werner Fritz ny. vezérőrnagynak, a német szövetség vezetőjének.

A záróvacsora szünetében került sor a házigazdák és a vendégek kölcsönös ajándékcseréjére.

 

Ezek után nincs más, mint várakozással tekinteni a német elnökség terveire és egy feszes, témaorientált kongresszus megtartására.

 

Szöveg és fotók: Dr. Sipos István

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*