Megemlékezések Börgöndön és Nyíregyházán a 8070 méteres ugrás 60. évfordulóján

A 60 éve 1962. május ötödikén 8070 méter magasságból végrehajtott csoportos ejtőernyős ugrás magassági rekordjáról emlékeztünk meg az elmúlt napokban.

A 60 éve 1962. május ötödikén 8070 méter magasságból végrehajtott csoportos ejtőernyős ugrás magassági rekordjáról emlékeztünk meg az elmúlt napokban.

A megemlékezéseket közösen kezdeményezte a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége. A megemlékezések két helyszínen zajlottak le az első május 5-én Székesfehérvár börgöndi repülőtér új hangárjában köszöntöttük a 8070 méterről ugrók utolsó még köztünk lévő résztvevőjét Pozsonyi Imrét. A helyszíni megemlékezést az Albatrosz Repülő Egyesület és a Székesfehérvár Repüléséért Alapítvány szervezte meg.

A második megemlékezésre az ugrás és földetérés egykori helyén a nyíregyházi repülőtéren került sor, melynek helyszíni szervezésében oroszlánrészt vállalt a Nyírségi Ejtőernyős Klub. Az épület falán emléktábla is felavatásra került az azóta is fennálló nappali csoportos ejtőernyős rekord tiszteletére.

Történelmi háttér:

Interjú a Szövetségünk elnökével Dr, Boldizsár Gábor ezredessel
1962. május 5.: mérföldkő a hazai ejtőernyőzés történetében

Szöveg: Antal Ferenc
Fotó: Kertész László, magyareje.hu

Beszámolók az eseményekről:

Székesfehérvár – Börgöndi repülőtér
Pozsonyi Imre köszöntése

Fotók: Simon Erika

Nyíregyházi repülőtér:

Emlékugrás Hatvan éve országos csúcstartók

Galéria:
Fotók: Dodó Ferenc

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*