2023.10.15 – Koszorúzás és emlékezés Gyulai Györgyre; tragikus halálának 62. évfordulója alkalmából

2023.10.15. – Koszorúzás és emlékezés Gyulai Györgyre; tragikus halálának 62. évfordulója alkalmából

Gyulai György (Zalaborsfa, 1928. október 10. – Budaörs, 1961. október 17.) magyar sportoló, ejtőernyős világbajnok, testnevelő tanár, a válogatott ejtőernyős csapat edzője; a magyar sportejtőernyőzés megteremtője és egyik legnagyobb alakja.

1955-ben összetett országos bajnok, 1957-ben és 1960-ban 2000 méteren (stílusugrás, összetett) országos bajnok, 1958-ban csapatban, ejtőernyős célba-ugrásban világbajnokságot nyert, célba-ugrásban egyéni világbajnoki 2. helyezést ért el.

Gyulai György 62 évvel ezelőtt, 1961. október 17-én 33 évesen tragikus körülmények között távozott közülünk.

A megemlékező beszédet ejtőernyős pilóta bajtársa, Both Lajos tartotta, majd az emlékezők közösen meghallgatták a Himnuszt.

Ezután felcsendült „Az Ég és Föld között” című film betétdala. Ez az az alkotás, melynek felvételei során a levegőből zuhanás közben a lehető legtöbbet akart megmutatni szeretett sportja, az ejtőernyőzés szépségeiből. Belefeledkezett a filmezésbe, ejtőernyőjét túlságosan alacsonyan nyitotta, ezért annak nem volt ideje kinyílni és lezuhant. Ez volt az utolsó, 697. ugrása.

“Élni a bátorság örömét, szárnyalni fel a nap felé, a nap felé…”

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének koszorúját a jelen lévő bajtársnők és bajtársak közösen helyezték el a síremléken.

 

Szöveg: Rédl Henrietta
Fotó: Répási Mária (Julika)

Az admin kiegészítése: az idei évben a sírnak és környékének rendbetételét, tisztítását Rédl Henrietta és Répási Mária, Julika bajtársnők végezték.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*