MEBSZ 30 éves jubileumi konferencia beszámoló 3. rész

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) megalakulásának 30. évfordulóját emléküléssel és szakmai konferenciával ünnepelte

A szolnoki Béketámogató Kiképző Központban (BTTK) szeptember 4-én került sor a jubileumi megemlékezésre.
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntő levelét Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai Irányítási és Válságkezelési főosztály vezetője, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, MH parancsnok üdvözletét Sándor Zsolt vezérőrnagy, MH parancsnok-helyettes tolmácsolta és nevükben elismeréseket adtak át azon személyeknek, akik meghatározó személyiségei a MEBSZ-nek.

A MEBSZ zászlójára az MHPK nevében Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége nevében Esküdt Lajos ny. ezredes, elnökhelyettes kötötte fel a zászlószalagot. Ezen alkalomból került átadásra a MEBSZ Budapesti Tagszervezete részére az egyesületi zászló.

A kezdeményezéstől a megalakulásig tartó időszakotaz „alapító atyák” nevében Szabó Ferenc ny. ezredes, az 1991-2002 közötti éveket dr. Bánki Imre ny. ezredes idézte fel, majd dr. Boda József ny.nb. vezérőrnagy a 2014-ig terjedő időszak tevékenységérő adott számot. A MEBSZ nemzetközi kapcsolatairól, az Union Européenne des Parachutistes-ben keretében végzett munkáról, a nemzetközi ejtőernyős versenyekről dr. Sipos István ny. r. ezredes adott tájékoztatást.

 

dr. Boldizsár Gábor ezredes a MEBSZ elnöke megköszönte mindazon katonai vezető, alakulat, társadalmi szervezet kitüntető figyelmét, támogatását, valamint a tagság aktivitását, amelyek lehetővé tették a három évtizede folyó eredményes munkát. Beszédének végén elnök úr vázolta az elkövetkező két-három évben a MEBSZ előtt álló feladatokat.

A MEBSZ számos tagja a 30. évforduló alkalmából érdemérem, emlékérem és oklevél elismerésben részesült. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége a vele hosszú ideje együttműködő számos szervezet, önkormányzat támogatását éremmel és oklevéllel köszönte meg. A BEOSZ elnöke Hazuga Károly ny. altábornagy és Esküdt Lajos ny. ezredes elnökhelyettes MEBSZ Jubileumi arany érdemérem elismerést kapott.
A megemlékezés keretében került sor az 1938-tól napjainkig terjedő időszak tárgyi emlékelit bemutató kiállítás megnyitására, melyet Gáll Gábor gondozott.

 

A BTTK parkjában emlékfa ültetésére került sor, azzal a céllal, hogy majd 30 év múlva annak árnyékában tudjanak összegyűlni és emlékezni a MEBSZ akkori tagjai.


Az egész napos rendezvény ejtőernyős tábortűzzel és közös szalonnasütéssel zárult, melynek során felidéztük a sok-sok közös emléket.

Írta: dr. Sipos István
Fotó: Ecsédi András

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*