Beszámoló Gyulai György halálának 60. évfordulóján tartott megemlékezésről

A volt pályatársak, tanítványok és tisztelők minden évben találkoznak Gyulai György, a hazai sportejtőernyőzés megteremtőjének, egyik legnagyobb alakjának a farkasréti temetőben lévő síremlékénél, hogy elhelyezzék az emlékezés koszorúját.

Megemlékező beszédében Buchmüller József ny. őrnagy – az MHSZ Ejtőernyős Alosztály és az ejtőernyős válogatott volt edzője – felidézte az 1961. október 17-i tragédia történetét,amikor a magyar sportejtőernyőzés fiatalon, mindössze 33 évesen elvesztette mesterét, a többszörös magyar bajnokot, világcsúcstartót, a válogatott keret edzőjét. „Mindenét adta szeretett sportjáért. Ez okozta tragikus halálát is. Utolsó ugrásával is az ügyet szolgálta, amikor filmfelvétellel akart maradandót állítani a magyar ejtőernyős sportnak. Mindent meg akart mutatni a filmben, ami az ejtőernyőzésben szép, s közben a saját életére nem ügyelt, a pillanatnyi késedelem tragédiát okozott. Elment közülünk, de hagyatéka, munkája, eredményei itt maradtak velünk. Neve összeforrott a magyar ejtőernyős sport születésével, fejlődésével és nemzetközi megjelenésével”.

A Magyar Ejtőernyős Szövetség koszorúját közösen a pályatársak Szeder Ferenc, Samu Ferenc, Buchmüller József, Both Lajos és a MESZ,valamint a MEBSZ Budapesti Tagszervezet elnöke, dr. Sipos István helyezték el a síron.
A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Tagszervezet koszorúját Barabás Pálné, Patuzzi Annamária alelnökök és Gáll Gábor a MEBSZ Kegyeleti Bizottságának vezetője helyezték el. A MEBSZ Pécsi Tagszervezet részéről Nagy László elnök és Sperczel Jánosvirággal tisztelgett a síremléknél.
A megemlékezés végén csoportos fénykép készült a résztvevőkről.
Az idei évben a síremlék és környékének felújítását Csurilla Gyula végezte el.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*