A magyar katonai ejtőernyőzés úttörőire emlékeztünk

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) együttműködve a Magyar Honvédséggel és a Szombathelyi Repülőklubbal ejtőernyős emléktáblát avatott szeptember 10-én.
85 évvel ezelőtt a szombathelyi repülőtéren alakult meg a magyar királyi honvéd ejtőernyős kiképző keret vitéz Bertalan Árpád százados parancsnokságával.

Az emléktábla avatás egybeesett a családi repülőnappal, így nem csak önkormányzati, honvédségi, rendvédelmi, társadalmi szervek képviselői és az egykor Szombathelyen települt felderítő zászlóalj katonái, hanem szép számmal a kilátogató érdeklődők is részt vettek.
dr. Boda József ny. nb. vezérőrnagy, aranykoszorús ejtőernyős tiszt beszédében kiemelte, hogy a MEBSZ alapszabályban rögzített feladata a katonai és civil ejtőernyős hagyományok ápolása és ennek részeként kerül sor a katonai ejtőernyőzés hazai megteremtőinek emléktábla avatására.

1938 nyarán döntött a Honvédelmi Minisztérium az ejtőernyős alakulat felállításáról, vezetőjének a sokszorosan kitüntetett v. Bertalan Árpád századost nevezték. Az első ugrásra szeptember 2-án került sor Caproni típusú repülőgépből. Bertalan százados csak szeptember 9-én ugrott először, mivel addig toborozta az állományt. A keretről fennmaradt tablókép tanulsága szerint a keretet 18 főből állt.
Szombathelyen 1939. június 3-án repülőnapot tartottak ahol a keret bemutató ugrást hajtott végre.
A kísérleti keretből alakult meg Pápán 1939 október 1-jén az első szervezetszerű katonai ejtőernyős alakulat.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el:
Szombathely megyei jogú város alpolgármestere dr. Horváth Attila, az MH 7. Területvédelmi ezred parancsnokhelyettese, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a Büntetés végrehajtás képviselői. A BEOSZ nevében László Attila ny. alezredes, régióvezető koszorúzott, további a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület. Az aktív katonai ejtőernyősök koszorúját Lázár Tibor őrnagy és Hirschler Gábor zászlós helyezték el. Koszorúval tisztelgett Németh Balázs elnök és Harsányi Zsolt a Szombathelyi Repülőklubtól. Szövetségünk nevében koszorút helyezett el Molnár Zsolt ezredes a MEBSZ elnöke, dr. Boda József ny. nb. vezérőrnagy a MEBSZ Tanácsadó Testületének elnöke és Gáll Gábor a MEBSZ Kegyeleti Bizottságának elnöke. A koszorúzás alatt a Szombathelyi Repülőklub háromgépes köteléke tisztelgő áthúzást hajtott végre az emlékmű felett.

Az emléktábla avatása után a MH Kiss József 86. Helikopter Dandár ejtőernyősei
H145 típusú helikopterből 1300 méterről emlékugrást hajtottak végre.

Az emléktábla avatást megtisztelte jelenlétével a keret parancsnokának vitéz Bertalan Árpád őrnagy unokája, Félhelyesné Zubonyai Judit, valamint Kiss Zoltán százados fia Kiss Bódog Zoltán, akik családjukkal koszorút helyeztek el az emléktáblánál.

Szöveg: dr. Sipos István
Fotók: Czigler Klára és Gáll Gábor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*